26 september 2010

Utjämningsmandat i kommuner eller möjlighet att alltid ha en valkrets

Första helgen utan valrörelse sedan semestern. Jag har umgåtts med mina barnbarn, vilket är det mest givande utbytet med andra människor jag vet. Jag har också haft litet tid att att begrunda valresultatet och har läst kommentarer kring rösträkningar och utfall. Skall tex sju röster kunna fälla en regering? Grundregeln är att varje röst skall vara lika viktig. Mitt svar blir alltså ja, om det speglar valresultatet rättvist.

I kommunvalet kan en minoritet av rösterna ge fler mandat än majoriteten får. Så var det i Uppsala både 1998 och 2002. De borgerliga fick fler röster än det socialistiska blocket men tvingades ha oppositionsrollen eftersom det röda blocket fick fler mandat.

I Uppsala ser det ut som i diagrammen efter årets val. Var och en får själv dra slutsatser. Jag tror att de flesta vill ha att ett system som gör varje röst mer likvärdig. Skall antalet röster per mandat kunna variera mellan 1400 och 2100? Skall ett nytt mandat behöva 5300 röster för ett parti medan ett annat parti får fem mandat för 5400 röster? 2400 röster betyder tre mandat för ett parti medan ett annat parti inte får något nytt mandat alls för 2300 röster. Med åren tar plus och minus ut varandra men jag tror att väljarna vill ha balans varje gång det är val.

1 kommentar:

  1. Ett sätt skulle ju kunna vara att ta bort jämkningen i uddatalsmetoden, vilket i och för sig mest skull gynna små partier.

    Valkretsarna behövs ju för att få representation för alla delar av en kommun, men å andra sidan kan man ju tycka att om kommunen är så stor att det är nödvändigt med valkretsar så bör man kanske överväga att klyva den i flera mindre. Var det inte förresten på tal i samband med Knivstas avknoppning att också kommundelen Almunge-Knutby hade lite lösa diskussioner om sådant?

    SvaraRadera