26 mars 2014

Passiva politiker blir sällan kritiserade

Passiva politiker blir sällan kritiserade. Politiker som får saker att hända hamnar i blåsväder, ofta flera gånger.

I en demokrati måste medborgarna kunna utkräva ansvar av den politiska ledningen. Det är grunden för hela den demokratiska processen. Då måste också politiker ha verktyg för att genomföra sitt uppdrag.

Det viktigaste verktyget är att bestämma vad som skall upp till beslut i nämnderna. Ordföranden har det hundraprocentiga ansvaret för att upprätta föredragningslistan och ansvaret för att majoritetens beslutade politik genomförs.

Det måste vara den politiska ledningen i respektive nämnd som avgör prioriteringsordningen när många ärenden ligger för beredning. Det kräver att ordföranden måste kunna måste ställa krav på enskilda medarbetare att få fram underlag till de besluten som nämnden skall fatta.

Det är öppet att kritisera oss politiker för att ha gjort fel prioriteringar men att driva en linje att det är kommunens medarbetare som skall avgöra vad nämnden skall ta ställning till och när är ett rejält avbräck för demokratin.

Med en sådan ordning behöver vi inte  längre politiker. Då försvinner också möjligheten att utkräva ansvar.  Vem vill ha det så?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar