01 april 2014

Inga bevis behövs när politiker angrips

Det är lätt anklaga någon för något, svårare att bevisa. I politiken krävs dock ingen bevisning. Huvudsaken är att man når uppmärksamhet. Det är med stor sannolikhet  till och med hela avsikten när man misstänkliggör en motståndare.

Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala utsätts för beskyllningar om jäv i en upphandlingsfråga. Inga bevis finns. Han har ingen möjlighet att bevisa motsatsen heller fast det är lätt att visa att han inte påverkar utgången av upphandlingen. Det är lika lätt att visa att han inte kan dra någon fördel av av den. Det är ungefär som i TV-serier när rollfiguren inte visste att man behövde alibi en viss tid och därmed inte kan bevisa sin oskuld. Hela långa serier och långfilmer bygger på detta tema.

I det aktuella fallet är det är inget jäv där  personen i fråga skulle få egen vinning men så länge det finns de som har intresse av att blåsa upp en negativ bild hålls jävstanken vid liv vare sig det finns grund eller inte.  Liksom i filmerna kommer sanningen fram och sensationsskaparna kommer att motbevisas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar