21 april 2014

Uppsala satsar på barnen (Debatt - UNT.se)


Inga besparingar på barnen har gjorts i Uppsala. Tvärtom överstiger tillskotten till förskolan kostnadsökningarna i form av löneutveckling, lokalkostnader och övriga kostnader (skolindex). På sju år har resurserna per barn ökat med trettiofem procent. Varken den genomsnittliga personaltätheten eller barngrupperna har förändrats mycket, sett över en längre period. Uppsala hör till de kommuner som lägger en stor andel av skatteintäkterna på förskolan. 

Trots detta rapporteras om försämringar, vilket behöver kommenteras.

Uppsala har under de senaste fem till sex åren, liksom andra attraktiva städer, haft det största tillskottet av nya barn i förskolan någonsin. Varje år har mer än fyrahundra nya platser skapats, vilket är mer än en fördubbling av ökningstakten. Kommunen ges bara fyra månader att erbjuda barn plats i förskolan, men det tar upp till sju år att bygga en förskola från detaljplan till inflyttning. Därför har det varit nödvändigt att erbjuda barn plats i befintliga lokaler, men ingen lokal har fler barn än lokalen är anpassad för.
Det vore oacceptabelt att skjuta upp en satsning på mindre barngrupper i väntan på att skatteintäkterna ökar, skriver föräldrar.
Satsningen på mindre barngrupper är gjord. En rekordstor utbyggnad av förskolor beslutades av Alliansen förra året och de nya förskolorna kommer succesivt att färdigställas. Barngrupperna kan minskas allt eftersom dessa nya lokaler blir inflyttningsklara. En minskning med ett barn per avdelning kommer att kräva cirka sexhundra nya platser.
Nära nio av tio skattekronor går till verksamhet riktad till barn och unga, samt till vård och omsorg. Den sista kronan går huvudsakligen till lagstadgade verksamheter, till exempel gator och räddning och beredskap. Jag är alltid öppen för att diskutera omprioriteringar, men man måste ha klart för sig att varje satsning som inte finansieras via skattetillväxt medför neddragningar inom annan viktig verksamhet riktad till barn och ungdomar, eller inom vården av gamla och personer med funktionsnedsättning.
I Barn- och ungdomsnämnden beslutar vi om ersättningar till förskolorna, i enlighet med skollagen, vilket innebär ett belopp per barn som varierar beroende på ålder och vistelsetid.
Nämnden fördelar också en del av resurserna utifrån socioekonomiska variabler, samt utifrån särskilda behov. Det är sedan förskolans ansvar att använda pengarna på bästa möjliga sätt.
Jag är medveten om att jag har beskrivit genomsnittet och att verkligheten inte alltid ser ut på det viset. Därför finns också möjlighet att göra justeringar inom den interna resursfördelningen. Styrelsen för vård och bildning kan göra mindre omfördelningar ifall någon enskild förskola behöver förstärkning. Alla förskolor skall hålla samma goda kvalitet, som vi vill att barnen skall möta varje dag. Styrelsen för vård och bildning håller på att se över eventuella förstärkningar.
Skolinspektionen har nyligen avslutat sin inspektion av Uppsala kommuns förskolor och givit förskolorna bra betyg. Det innebär inte att det inte finns förbättringspotential. Till exempel har Skolinspektionen sett att det finns förskolor där man behöver se över gruppsammansättningen och storleken, så att omsorgen och det pedagogiska uppdraget kan tillgodoses. Styrelsen för vård och bildning arbetar vidare med frågorna och Skolinspektionen har godkänt den tänkta planeringen.
Vi blundar inte för kritiken men vi måste få fram de nya förskolorna för att minska barngrupperna.
Lovorden är många. Av Skolinspektionens tillsyn framgår att förskolorna bedriver ett medvetet och aktivt arbete i att utforma den pedagogiska verksamheten så att den uppfyller kraven i författningar och läroplan. När jag besöker förskolor märker jag också att det överlag finns en ständigt pågående vilja att ta till sig nya arbetsmetoder och att implementera dem i vardagen. Omtanken om barnen framgår tydligt.
Skolinspektionen anser även att kvalitetssäkringsarbetet fungerar bra. Barn- och ungdomsnämnden gör årliga uppföljningar och senast kunde vi se att andelen föräldrar som är nöjda med förskolan har ökat något till 96 procent. 97 procent av föräldrarna är trygga när barnet är i förskolan. Det är ett bra betyg, men vi vill att alla föräldrar skall svara positivt på frågorna. Vi höjer ribban för kvalitetsarbetet och en minskning av barngrupperna är en viktig del i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar