07 april 2014

Är man jävig om man kan något om ämnet?

Liksom de flesta heltidspolitikerna är Uppsalas kommunstyrelseordförande (KSO) tjänstledig från sitt jobb. Det är en lagstadgad rättighet då politiker inte vet om de får sitta kvar från den ena dagen till den andra. I stort sett alla kommunal- och landstingsråd i Sverige är tjänstlediga från något jobb.

KSO jobbade inom IT-branschen. Skall det innebära att kommunen måste avstå från utveckla sin IT under alla åren han är KSO? Ja, så tycker oppositionen. KSO är jävig i IT-ärenden anser de.

Uppsala är i skriande behov av modernisering av IT-sidan. Vi ligger efter andra kommuner. Då värdesätts inte KSO:s kunskaper av oppositionspartierna. Kunskap utgör i stället ett hinder anser de, ett så stort hinder att (S) vill stoppa hela projektet att modernisera IT-tjänsterna så att de något så när mosvarar behoven från medborgarna och verksamheterna.

En journalist vill ha tillgång till gammal e-post men kommunens e-postsystem har inte klarat att ta fram dem... Ändå är de sparade enligt anvisning. Borde inte det vara anledning nog att förstå att det är dags att förnya?

Stadsjuristens definitiva bedömning är att det inte finns något som talar för jäv.

Tidigare hade vi en KSO som var fritidspedagog, tjänstledig från en arbetsplats som vi samarbetar med i pedagogiska frågor. I konsekvens av oppositionens agerande idag borde (S) inte ha fått röra fritidshemmen när de styrde. Nu gjorde de inte det heller, men det är inte poängen. Poängen är att många verksamheter kommer att stagnera om politikernas grundanställningar skall utgöra jäv och om politiker som har specialkompetens inom ett område inte skall få använda den.

Socialdemokraterna har samma lösningar på alla frågor, vänta  och/eller  utred mera. Är det någon som tror att tillväxt och välfärd kommer till på det viset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar