06 maj 2015

De rödgröna i stadshuset bestämmer hur Uppsalahem skall förmedla bostäder

De rödgröna i stadshuset har helt tagit över styrningen av hur Uppsalahem skall förmedla bostäder. Det blir en kommunal bostadsförmedling för hyreslägenheter. 
De stora dragen har presenterats för medierna denna vecka. För dem som köat hos Uppsalahem gäller att de får ha med sig sin kötid under sju år. Sedan nollas tiden.
Socialdemokraternas företrädare nämner dock inte att endast en del av utbudet kommer att vara tillgängligt för dem som vill utnyttja gammal kötid hos Uppsalahem. Andelen minskar varje år och i genomsnitt blir det 40%.
Hur blir det när flera tiotusental bostadssökande skall omanmäla sig? Alla får i stort sett samma kötid, litet olika beroende på hur snabb man är på tangenterna. Under många år kommer det alltså att bli rena lotteriet vem som får lägenhet.

Det finns en poäng i att förenkla för den bostadssökande när antalet hyresvärdar ökar markant. Och att få in många aktörer på bostadsmarknaden var ett mål för alliansen. Vi ökade från sju byggherrar till strax över fyrtio stycken. Någon form av förenklad ansökan om hyresbostad behövs. Men jag förstår inte varför politiker skall styra. Om bolagen som verkar i Uppsala vill ha en gemensam förmedling är det bara att starta en sådan. 
Uppsalahem har ca 50% av hyresmarkanden varför det är intressant att särskilt titta på hur övergången påverkar bolaget, men bolagets synpunkter har inte ansetts vara särskilt viktiga.  Den första informationen lämnades till styrelsen dagen efter man presenterat förslaget för lokaltidningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar