06 maj 2015

Under 10-20 år kommer det att bli rena lotteriet vem som får hyreslägenhet i Uppsala

Vid presentation av Uppsalas kommunala bostadsförmedling nämner socialdemokraternas företrädare inte en enda gång att endast en del av utbudet kommer att vara tillgängligt för dem som vill utnyttja gammal kötid hos Uppsalahem. Andelen minskar under sju år från 70% till 0. I genomsnitt blir endast 40% av de lediga lägenheterna under sju år tillgängliga för den gamla Uppsalahemkön.

2014 tecknades 1680 kontrakt varav en stor del avser omflyttning inom Uppsalahem. Dessa byten kommer troligen att ligga utanför förslaget och med litet tur får Uppsalahems hyresgäster fortsätta att räkna intjänad kötid för ett byte. Utredningen görs först efter att beslutet om bostadsförmedling fattats. 

Om vi räknar att 2000 bostäder per år anmäls till bostadsförmedlingen går sammanlagt cirka 5000-6000 lägenheter (40%*2000lgh/år*7år) till kön där gamla kötiden får räknas. Observera att detta är högt räknat. Resten går till den nya gemensamma kön. Dagens kö omfattar 96 000 sökande plus 35 000 till studentboenden. 90000 köande i den vanliga kön får sin kötid avskriven.
Hur blir det när flera tiotusental bostadssökande skall omanmäla sig till den nya kön? Antalet lär minska då en avgift på ca 300 kr per år införs, men 40 000 personer av de 120 000 som köar idag inklusive studentbostäderna är rimligt att räkna med. Alla får i stort sett samma kötid, litet olika beroende på hur snabb man är på tangenterna. Under många år kommer det alltså att bli rena lotteriet vem som får lägenhet.
Om målsättningen med fler nya hyresrätter nås kan vi räkna med att det kanske finns uppemot 3000 lägenheter att förmedla varje år. De 40 000 första köande (som alla förut haft en given plats i Uppsalahems kö) betas inte av förrän efter 10 - 20 år. Under alla dessa år blir det i praktiken lotteri om vem som får lägenhet.

Det finns en poäng i att förenkla för den bostadssökande när antalet hyresvärdar ökar markant. Och att få in många aktörer på bostadsmarknaden var ett mål för alliansen. Vi ökade från sju byggherrar till strax över fyrtio stycken. Någon form av förenklad ansökan om hyresbostad behövs men det hade gått att ordna utan att nollställa kötiderna för många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar