18 februari 2014

4H får ökade bidrag varje år för sin populära verksamhet

Efterdyningarna av ett misstänkt korruptionsfall drabbar nu en av Uppsala kommuns verksamheter.

Vissa arrendatorer av jordbruksfastigheter har haft väldigt låga arrenden (tom negativa arrenden), så låga att korruption utreds. Detta har pågått i minst tio år. När det nu på alliansens initiativ uppdagats kan det inte få fortsätta vilket drabbar den som fått fördel av ett alldeles för lågt arrende.

4H har varit en av de gynnade arrendatorerna, i alla fall den ena gården. Föreningensstyrelsen har inte alls vetat att föreningen blivit otillbörligen gynnad och nu har föreningen svårt att få ekonomin att gå ihop när allt skall ställas till rätta.

Verksamheten är värdefull för uppsalaborna. Huvuddelen betalas av barn- och ungdomsnämnden och har haft riktiga avtal genom alla åren. Nämnden har ökat bidragen till 4H varje år. Några neddragningar har aldrig varit aktuella. Tvärtom har vi moderater tagit strid för att båda gårdarna skall kunna drivas till gagn för unga i Uppsala. Jag förstår först idag varför det varit så svårt genom åren. Även kulturnämnden och idrotts- och fritidsnämnden bidrar. Alliansen kommer att se till att verksamheten kommer att kunna fortsätta.

Det saknas inte verksamhetsavtal vilket antytts. Dem skriver jag själv under och vet att de är gediget utformade.

Däremot saknas avtal helt och hållet för det som har med andra aktiviteter att göra men dem har man inte avtalat om att de skall genomföras. Avtal har inte hamnat mellan stolarna, de finns inte därför att ingen har beställt dessa arbeten.

Korruptionsutredningen är snart klar och kommer att offentliggöras. Det är förvånansvärt att socialdemokraterna så snabbt ger sitt stöd för fortsatt mygelkultur.



1 kommentar:

  1. Jag delade uppropet om 4 H på fb. Fick en kommentar av en vän som jag vill vidarebefordra:

    "Har ingen glädje för egen del, bor alldeles för långt bort bland björn och varg och med hästar höns mm . Men har skrivit på för stadens barn ska kunna lära sig lite om djur .Kan berätta om en kille som jag fick kontakt med för cirka 6 år sen, han var då 13 och var just på 4H gård i en storstad. Med ett brinnande hästintresse och med lite hjälp och bra kontakter så kunde han gå vidare med sitt intresse . I dagarna åker han till Tyskland för att utbilda kuskar . Så 4H gårdar kan göra stor skillnad för storstads barn."

    SvaraRadera