19 februari 2014

Höga förväntningar och skickliga lärare grunden för bra skolor




Jag har idag berättat för Lärarnas riksförbund (LR) vad jag som moderat prioriterar för skolan.

Grundförutsättningen är att ha höga förväntningar, att alla elever skall klara godkända betyg. Om vi accepterar till exempel Salsa-föväntningar kommer vi att svika många elever. Jag tror att Salsa-anknytningen har varit ett av våra stora problem. I Uppsala slopade vi alla dessa jämförelser för några år sedan.

Alla elever måste bli sedda. Stöd till elever med särskilda behov måste sättas in i tid men lika viktigt är att det är rätt stöd.  Därför måste en fortsatt satsning på de lägsta årskurserna ske. Särbegåvade elever och särskilt begåvade elever skall också få stöd och utmaningar så att de kan utveckla sin potential.

Relationen mellan lärare och eleven måste få mera tid. I Uppsala arbetar vi med att ta bort betungande uppgifter från lärarna så att de viktiga möten mellan lärarna och eleverna verkligen får det utrymmet som de behöver.

Sist och viktigast, åtminstone om man tar del av all vedertagen forskning i världen och studier, är lärarens förmåga att engagera och intressera eleven. Utan skickliga lärare  kommer vi inte att nå målen.

Lärarna är utan tvekan den viktigaste resursen för elevernas resultat. Lärarna måste kunna se denna uppskattning på lönebeskedet. I Uppsala har alliansen beslutat om en löneinriktning som kommer att öka lärarnas löner mycket påtagligt under den kommande treårsperioden.

Uppsala har alla förutsättningar att bli en av Sveriges ledande skolkommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar