19 oktober 2011

Planekonomi fungerar aldrig

Är hemma från Vietnamn med många nya intryck. Det var uppenbart att Ho Chi Minh sågs som en hjälte och landsfader. "Uncle Ho" enade landet. Trots att hans arbetsrum pryddes av porträtt av Marx och Lenin berördes inte kommunismen en enda gång av någon som vi träffade. Det verkade som att människors vardag inte påverkades av politiken, men sådant är lätt att uppfatta fel när man är turist.

Helt fritt var det inte. Till exempel införde kommunisterna förbud mot Facebook för två år sedan. Brandväggarna är inte hundraprocentigt effektiva men utestänger de flesta från Facebook och bloggar.

En berättelse återkom flera gånger från olika personer. Fram till 1990 svalt vietnameserna. Barn dog av brist på näring. Fram till 1990 (1986 enligt officiell historia) hade landet kommunistisk planekonomi.

1990 övergick landet till marknadsekonomi. Kooperativen ersattes av familjeföretag. Nyttjanderätten till marken delades upp mellan bönderna som fick ansvara för sina egna skördar och fick behålla vinsterna. Befolkningen slutade snabbt att svälta.

Familjeföretagandet är omfattande både inom jordbruk och handel. Arbetsdagarna är långa men välståndet har ökat. Allt tack vare att alla kommunistiska ideal har övergivits. Nu återstår att införa demokrati och sopa bort de sista resterna av kommunism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar