26 oktober 2011

Infrastrukturen bör anslagsfinansieras även nu

Jag har idag deltagit i en konversation ifall staten skall låna till infrastrukturinvesteringar eller inte. Seminariet ägde rum på näringsdepartementet med infrastrukturministern och statssekreterare från finansen.

Statssekreteraren tryckte på vikten av att behålla systemet med anslagsfinansierade infrastrukturinvesteringar. Jag håller med. Varje utgift som vi skjuter fram till kommande år begränsar kommande politikers handlingsfrihet och möjlighet att då göra viktiga prioriteringar.Deras budgetar kommer att fyllas av avskrivningar som vi beslutat åt dem. Även beslut om finansiering påverkas eftersom amorteringar och ränta skall betalas.

Även om vi gör ordentliga utredningar inför beslut är det ofrånkomligt at det är lättare att fatta beslut som inte ökar kostnaderna omedelbart. Prioriteringarna idag påverkas inte samtidigt som vi kan fatta beslut om nya kostnader i framtiden. Det är inte en optimal ekonomisk planering för offentlig förvaltning även om den är självklar inom näringslivet.

Jämförelser med investeringen i den egna villan håller inte. Det är en engångsinvestering, vilket infrastrukturen aldrig kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar