10 mars 2011

Det finns några som vill stoppa samverkan för utveckling

I alliansen vet vi värdet av samverkan mellan kommunen, näringslivet och idrottsorganisationerna. Det är det framtida sättet att utveckla kommunen vidare. Att var och en arbetar för sig kommer att bromsa tillväxten. Det finns andra än politiker som både kan och vill bidra med tid och pengar för att göra bra saker för Uppsala. Vi behöver deras engagemang och kunskaper (och pengar).

Uppsala kommun bryter ny mark med nya former av samverkansavtal. Om några år kommer de förmodligen att stå som mall för andra kommuner. Idag måste vi i vissa justera avtalen så att gammaldags juridik kan acceptera ett nytt sätt att arbeta.

Det finns människor (inte bara politiker i det röda och gröna lägret) som skyr det nya sättet att samverka. De tror att politikerna vet bäst och bör bestämma allt!  En julklapp kallade en miljöpartist ett tidigare beslut som satte en käpp i hjulet. Käppen visade sig dock vara liten vilket minskade värdet av "julklappen".

Det finns faktiskt människor som gläds att kommunens strävan att involvera idrottsorganisationerna och näringslivet i arbetet att utveckla Uppsala försvåras. Några har arbetat länge för att utvecklingen av idrotten på idrottslivets villkor inte skall kunna förverkligas. Uppsala växer, antalet unga som vill idrotta växer snabbt men önskan att erbjuda bra förutsättningar på idrottens villkor vill ett litet antal personer stoppa. Jag förstår inte denna syn.

4 kommentarer:

  1. Men nu låter Alliansen som gamla socialdemokrater! Idrott är viktigt men skall det privatiseras smygvägen blir det tveksamt.
    Bättre i så fall ,att bygga betala och lägga ut driften på privatmarknaden. Raka puckar gäller i hockey.

    SvaraRadera
  2. Invånarna vill ha arenor och sk**er fullständigt i hur de finansieras. Jag röstade på er och kryssade dig för att jag trodde vi skulle få en ny hockeyarena vid Gränby Centrum och en ny innebandyhall på Gränby sportfält.

    Men vad händer nu? Blir det några arenor alls? Vi är många som undrar...

    SvaraRadera
  3. Uppsala har inte råd med en investering till av samma storlek som musikens hus. UKK kostar över 50 mnkr per år i drift. Investeringen är ungefär lika stpr som den tänkta arenan. Skillnaden är att kommunens kostnad stannar på 15 mnkr per år under en begränsad tid för arenan. Resten tar ägarna hand om på ett kommersiellt sätt. Om kommunen bygger går det inte att lägga ut det ekonomiska ansvaret på det viset. Det måste bli kommunen som bär hela risken.

    SvaraRadera
  4. Till anonym:
    Arenan godkändes kommunalrättsligt. Det enda som rätten anmärkte på var att vi inte fått EU-kommissionens godkännande. Rätten hade en annan uppfattning om när EU-ansökan skulle inlämnas till EU än regeringen hade.

    Vi hoppas att EU:s utlåtande skall komma tidigt i höst, kanske i september.

    SvaraRadera