05 maj 2010

Uppsala har en av landets bästa musikskolor, kanske den allra bästa

I Lärarförbundets rankning hamnar Uppsala på plats 272 av 278 kommuner som har musik-/kulturskola. Och då har vi ökat sex platser sedan förra året!.

Vad mäter Lärarförbundet? Det ser ut att endast vara två mått, elevavgiften och kommunbidragets storlek. Det saknas med andra ord helt och hållet en värdering av det musikaliska resultatet som måste ses som det allra viktigaste att mäta. Jag vet att Uppsala hamnar i den absolut högsta toppen i det avseendet. Förvånansvärt många av musikskolans elever går vidare till högre studier och ett yrkesliv inom musiken.

Jag tycker att det alltid är ett stort misstag att mäta framgång efter hur mycket skattepengar man förbrukat. Effektivitet ges underkänt i sådana mätningar. Det gäller även denna.

Moderaterna och Alliansen arbetar mycket målmedvetet för att bibehålla den höga kvaliteten i den kommunala musikskolan. Vi möts ofta av politiker från andra partier som vill omvandla den till ett slags öppen fritidsverksamhet för alla. Liksom Lärarförbundet vill de mäta kvantitet. Så länge jag är ordförande i den ansvariga nämnden kommer vi att mäta den musikaliska kvaliteten och vi kommer att fortsätta att uppmuntra elever att välja instrument ur ett brett sortimet. Vi skall stanna kvar i kvalitetstoppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar