02 maj 2010

Burka och niqab

Människors rätt att få bestämma över sig själva är är en av grunderna för mitt moderata engagemang. Därför är det självklart att kvinnor som säger sig vilja bära burka eller niqab skall få göra det tycker jag. Det är underligt att politiker tycker att det är helt i sin ordning att de har rätten att bestämma över kvinnors klädsel.

Ämnet är ändå inte så enkelt. Ingen kvinna skall tvingas bära traditionella kläder mot sin vilja, även om det bara är slöja. Och hur vet vi vems vilja kvinnan följer? Säger hon ja till burka eller slöja för att slippa tråkigheter hemma bakom lykta dörrar?

Det finns fler problem. En kvinna som täckt hela ansiktet måste kunna legitimera sig i olika sammanhang. Vi behöver veta att rätt person går i skolan, att rätt person är hos läkaren, att rätt person kommer till jobbet osv. Listan är hur lång som helst.

Sist men inte minst: barn måste alltid ha ansiktskontakt med människorna omkring dem. Därför kan jag inte tänka mig att ansiktstäckande kläder kan vara tillåtna om man arbetar med barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar