19 maj 2010

Rödgröna budgeten demokratiskt tveksam

Dagens rödgröna budget för 2011 kom inte med några egentliga nyheter alls. Än så länge har jag bara tagit del av den mediala bevakningen. Penningmässigt är skillnaden mot alliansens budget tydligen väldigt liten. Men en nyhet fick vi ta del av. Om svenska folket väljer en borgerlig regering straffar de rödgröna oss med en kommunal skattehöjning. Om en socialdemokratisk regering väljs genomförs ingen skattehöjning. Demokratiskt tveksamt tycker jag.

Helt klart är att en socialistisk valseger vare sig den sker på riks- eller på kommunalnivå ger uppsalaborna en skattehöjning.

Skillnaderna ligger förmodligen i texterna, dvs i hur man tänker använda pengarna. Kommer konkurrensutsättningen att fortsätta eller skall uppsalaborna få mindre för pengarna?

Vårdnadsbidraget tas bort och därmed tappar familjer en valmöjlighet. Dessutom ökar kön till förskolan och kostnaderna ökar (ett vårdnadsbidrag motsvarar ungefär 1/3 av kostnaden för en förskoleplats).

Det skall bli intressant att se hur de rödgröna tänker satsa på alla de områden de kritiserat oss för att vi inte anslagit tillräckligt med pengar till, nu när de presenterat en i stort sett likadan budget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar