04 maj 2009

Sparbanksstiftelsen har haft årsmöte, kanske det sista

Kommer just från Sparbanksstiftelsens i Uppsala årsmöte. Folksam har ordnat så att de fått stiftelsens pengar. Jag låter andra avgöra om Folksams övertagande är moraliskt förvsarbart eller om det rent av var olagligt. Men det kommer att märkas, framförallt i omfattningen av stadens kulturaktiviteter och idrottsprojekt. Både Folksam och Swedbank behöver nu ta sig en ordentlig funderare på hur de vill uppfattas och kanske fundera på att bidra för att möjliggöra fortsatt verksamhet för Sparbanksstiftelserna. Stiftelserna har i praktiken varit en marknadsföringsapparat och riskerar att bli motsatsen.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag är huvudman i en sparbankstiftelse som finns kvar, och som fortfarande är mycket stark med ett kapital på strax under en miljard kronor. Det är Sparbankstiftelsen Varberg, som äger Varbergs sparbank. Här deltog stiftelsen endast i begränsad omfattning, förvisso deltog Varbergs sparbank direkt desstu mer, och var precis som Folksam långivare till Sparbankstiftelserna, dvs. var också en av de som löste in panten som du nu talar om.
    Visst kan man fundera i hurvida det är/var moraliskt att kräva in panten, men också hur de ansvariga i Sparbankstiftelserna kunde överhuvudtaget gå med på ett sådan krav så att tvångsinlösen kunde göras direkt när panten ansågs för dålig. dvs. när aktiekursen föll under några dagar. Det är tragiskt det som hänt, och det är synd att Sparbankstiftelserna inte hade samma mer försiktiga och kloka ledning som både Sparbankstifitelsen Varberg och Varberg sparbank. Att beskylla Folksam och då också indirekt Varbergs sparbank samt Sparbankstiftelsen Varberg för att Sparbankstiftelserna inte längre har något kapital är lite magstarkt, sitt egna agernade kanske inte skulle vara så aggressivt utan mer försiktigt och framför allt inte på det visset som gjordes riskera altt. Saker kan tyvärrr gå snett och då är det huvudlöst att satsa allt på ett ägg i korgen, och att de ansvarig i Sparbankstiftelserna tydligen inte vet något så grundläggande eller tog det i beaktande är helt sanslöst. Tragiskt men inte Folksams fel och inte heller Varbergs sparbanks fel.

    SvaraRadera