28 maj 2009

Jävshantering är inte politisk

Lagar om jäv finns för att skydda demokratin. Efter mina decennier i politiken är jag van vid att människor anmäler jäv snarare för ofta än för sällan. Sedan finns det enstaka personer som inte vill ta till sig lagarna. Det hände oss i alliansen i måndags. Uppsalas opposition debatterade då jävsfrågan som om det var en politisk yttring från oss i majoriteten. Trots att vi i alliansen avsåg att avstå vid en omröstning och låta oppositionen avgöra jävsfrågan maler de fortfarnade på. Personen ifråga anmälde sedan jäv själv till oppositionens stora besvikelse. Men nu har de kommit på att en till som de anser var jävig, en moderat, därför att han har ett arbete som de tror (obs inte vet)eventuellt kan påverkas av ett remissvar som kommunfullmäktige beslutade att avge. Tankekedjan är fel men framförallt befängd.

När vi om ett par veckor beslutar om budget för kommunen är det många som skulle vara jäviga om den måttstocken skulle användas. Alla kommunanställda ryker direkt och sedan alla som på något sätt är beroende av bidrag från kommunen. De två avsatta dagarna kanske skulle kunna dras ned till ett par timmar! Det blir ju inte så många ledamöter kvar.

1 kommentar:

  1. Det enklaste r väl att anlita en expert(domstolarna är fulla av sådana)
    Synd att beöva lägg ner td på oväsentliga nycker. Analysen kan ju var och en ha i plånboken/handväskan.
    Alliansen klarar sig bra! Men fallgropar i form av matleveranser från Västerås - är ju både socialdemokrater och allians skyldiga till. Förplanering i köksfrågan hade varit klädsam.
    En inventering av bemannig på institutioner och i äldrevården - behov- möjligheter blir en budgetering. Beslutet i kommunfullmäktige en hlt annan. Redovisas prioriteringen så får vi kännedom varför. Men det uteblir nästan alltid.
    Se bara på de automatiska kostnaderna för Konserthuset. " Inga kostnader som kommunen behöver stå för" å blev det inte.

    SvaraRadera