06 juli 2016

Syskonförtur och närhetsprincip går att kombinera

Litet för många gånger har jag hört att slopandet av syskonförtur vid intagning till skolan var en gemensam uppfattning i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.

Nej så var det inte. Jag påpekade mycket tydligt att om alliansen skulle släppa fram (S) uppfattning fick de ta ansvaret för beslutet. Jag ville något annat. 

Beslutet fattades i november 2014, efter att de rödgröna tagit makten. Skiftet i nämnderna görs senare så att partierna hinner med nomineringsarbetet. Etiketten säger att nämnderna skall följa den styrande majoriteten. (Det sker undantag, men i det här fallet hade det varit mycket olämpligt.) Nämnden behövde fatta många beslut som rörde 2015. Alla utgick från de rödgrönas budget.

Gemensamt var att vi såg att syskonförturen skapade problem. Barn som såg "sin" skola från hemmet kunde placeras i skolor längre bort, i ett fall till och med så att skolskjuts var aktuell. Syskonet som erbjöds platsen bodde sex kilometer från skolan. Ytterligare ett exempel är barnet som skulle gå i en annan skola än alla andra lågstadiebarn i hans bostadsområde gick i den närmaste skolan. Det ordnade sig för just dessa två, men några andra hade inte samma lycka.

Skollagen ger möjlighet att kombinera närhet och syskonförtur vilket alliansen förordade. Men intaget till skolorna hade blivit oerhört komplicerat för de sökande om alliansen i november efter valförlusten hade fattat ett beslut som strax efteråt skulle rivas upp. Ansökningsperioden låg för nära. I december skulle föräldrarna ha fått en information och därefter helt ny och motsägande information i januari. Av hänsyn till familjerna valde vi att följa etiketten och låta socialdemokraterna få majoritet.

En kombination av närhetsprincip och syskonförtur hade gjort det möjligt för barn att gå i närmaste skola om de önskat samtidigt som syskonförturen kunnat behållas. Valfriheten hade kunnat behållas i Uppsala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar