12 juli 2016

Avskyvärt av S, MP och V att skära ned på barnen med störst behov.

Hur mycket skall socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet i Uppsala egentligen skära ned på resurser till barnen med större behov än andra? Hittills har dessa barn utsatts för nedskärningar med jämna mellanrum sedan de rödgröna tog över styret. Inga ljuspunkter syns till.

Sedan de rödgröna tog över har ersättningarna till barn med särskilda behov systematiskt skurits ned. Svårt autistiska barn unnas inte samma nivå på undervisningen som de alltid förut haft. För dessa barn är skolan ett ställe där de lär sig basala nycklar till kommunikation så att de klarar enkla vardagssituationer. Att missunna dem och deras familjer möjligheten att göra livet litet bättre är inte bara dåligt. Det är avskyvärt.

Alliansen beslutade att satsa extra på barn med lindriga funktionsnedsättningar, dyslexi, dyskalkyli och liknande. Dessa har mämligen inte "rätt" till extra resurser enligt skollagen men vi såg att  vissa skolor tog emot fler barn med smärre behov än genomsnittet. Dessa skolor behövde mer resurser.

Detta tog socialdemokraterna bort. Nu tar de bort det gemensamma stödet, den pedagogiska enheten som stödjer skolorna i deras strävan att ge alla barn en likvärdig skola.

Eftersom vi talar om ganska få elever är den totala kostnaden för insatserna låg även om den är hög per elev. Det är med sorg jag konstaterar att varken socialdemokrater, miljöpartister eller vänsterpartister bryr sig om alla barn i skolan. De strävar efter att göra skolan mer ojämlik.

5 kommentarer:

  1. tack för det inlägget, Cecilia Forss!
    Fredrik, pappa till pojke i träningsklass som "nollats" inför nästa termin

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg!! Jag är förälder till ett barn med autism som numera inte har något stöd. Partierna som nu är i majoritet har ryckt bort mattan under våra fötter. / Sofia

    SvaraRadera
  3. Tack för att du sätter ord på det som händer. Har pojke i träningssärskolan som nu varit hemmasittare sedan okt pga oanpassad ljudmiljö och felaktigt bemötande. Vi hoppas inte längre på att han ska få ett lärande i skolan utan vore lyckliga om han bara fick fortsätta må så bra som han gör utan skolan. Vi tycker inte det är för mycket begärt att skolan inte ska driva honom in i psykiska ohälsa och omänsklig livssituation. Vi bor dock inte i Uppsala utan i Ängelholms kommun, Skåne.

    SvaraRadera
  4. Nedskärningarna just på skolan Kajan förvånar oss, liksom att man ser tilläggsbeloppen som en fråga om skolstöd och inte den fråga om elevens behov som det är. Kommunen har heller inte visat att de kan erbjuda plats till eleverna som skulle ge bättre resultat, dvs i fråga om kunskaps- och färdighetsresultat.
    Vi är intresserade av siffrorna bakom det du skriver har varit systematiska nedskärningar på särskolebarn och elever i behov av särskilt stöd. Kan du sända oss underlaget?
    for.elevens.ratt@gmail.com. Tack!

    SvaraRadera
  5. Tack för ditt inlägg!
    /Kristina, mamma till pojke som drabbas

    SvaraRadera