06 juli 2016

Fritids viktigt som komplement till skolan

Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen och grundskolan. Så står det i skollagen.

Fritidshemmet är alltså ett viktigt komplement till undervisningen i skolan. Fritids kan lägga upp dagen så att olika sätt att lära in används. Skolans undervisning är inte alltid den optimala för alla elever. Det kan handla om spel, praktiska övningar eller annat lämpligt sätt. Det finns fantastiska mattespel till exempel.

Under min tid som ordförande i nämnden införde vi läxläsning. Mycket fanns kvar att göra, men nästan alla fritidshem erbjöd någon form av läxläsning.

Om inte alla barn har tillgång till denna komplettering blir skolan ojämlik.

Därför öppnade alliansen fritidshemmen för alla barn. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer nu att stänga fritids för barnen till föräldralediga och arbetslösa föräldrar.

Om alla barn skall ges likvärdiga förutsättningar kan vissa barn inte särbehandlas på fritids. Fritids kommer att återgå till att vara en lekplats. Fritidspedagogerna kan inte ges möjligheten att utveckla verksamheten.

När jag tänker på hur ofta de rödgröna kritiserade oss för att inte satsa tillräckligt på fritidshemmen känner jag verkligen sveket i för deras neddragningar nu. (S) har svikit i stort sett alla vallöften.

Att öppna fritidshemmen för alla barn var ett viktigt beslut sommalliansen fattade. Tyvärr bryr sig de rödgröna inte så mycket om verksamheten trots alla vackra ord när de var i opposition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar