11 juli 2016

Bra med utökad tid för de sk femtontimmarsbarnen i förskolan

Lagen ger barn till föräldralediga och arbetslösa rätt till förskola 15 timmar per vecka. Under socialdemokraternas tidigare styre i Uppsala (före 2006) kunde det se ut på olika sätt. Gemensamt för nästan alla förskolor var att föräldrarna inte fick påverka tiderna.

Vanligast var att barnen fick vara i förskolan mellan kl 8 och 11 varje dag. För de föräldralediga blev det en jobbig morgon med det nyfödda barnet eftersom syskonet skulle vara i förskolan kl 8. En del föräldrar hann knappt hem innan det var dags för hämtning. Det blev ingen tid för det nyfödda barnet på morgonen och förmiddagen.

En mamma berättade att hon inte klarade att hålla tiden kl 11 en dag. När hon kom till förskolan 15 minuter för sent satt barnet fullt påklädd med mössa och vantar i hallen och tittade på medan de övriga barnen åt lunch. Jag fick många samtal från föräldrar som inte kunde komma överens med förskolan om upplägget för de femton timmarna.

Jag tror att alla tjänar på att det äldre syskonet ges möjlighet att vara i förskolan längre. Det tyckte socialdemonraterna också som lovade det varje år när de var i opposition, men tog bort möjligheten till de 30 timmar vi hade infört så fort de kom till makten.

Alla barn vill inte vara i förskolan 30 timmar per vecka men många vill. De barnen jag känner älskar att komma till "sin arbetsplats" dit lillasyskonet inte har tillträde. Föräldern och lilla syskonet får tid tillsammans utan rädsla för att ägna för litet tid åt det större barnet. Win-win tycker jag. Och det tyckte socialdemokraterna också förut, men de flesta löftena avseende barn har ju svikits sedan de fick makten.

Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala varit väldigt tydlig på att socialdemokraterna vill erbjuda alla förskolebarn minst 30 timmar per vecka. Jag påstår att det varit en av sossarnas stora frågor som fanns i deras oppositionsbudgetar. I majoritet gör de tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar