30 januari 2015

Har MP verkligen så låga tankar om kommunernas kompetens?

När en skolminister inte har bättre förtroende för skolhuvudmännen, i det här fallet kommunerna, än att han lovar att regeringen skall ta tag i skoltoalettproblemen har vi ett rejält problem i diskussionerna om statliga eller kommunala skolor.

Den 22 januari säger Fridolin till SVT (enligt SVT.se)

 – Det är ett krav vi kommer att ställa på kommunerna och de som driver skola att när man gör de här upprustningarna så gör man det tillsammans med elever och lärare, så man rättar till sådant som inte fungerar. Till exempel se till att man har toaletter som är lätta och snabba att städa, så det också blir lätt för eleverna att visa respekt för den gemensamma miljön på toaletterna, säger Gustav Fridolin.

Nu stoltserar Fridolin att staten (dvs hans departement) kan det här med renovering och byggnation av skolor bättre än kommunerna som äger fastigheterna. Det är att fullständigt såga kommunernas fastighetsförvaltningar jäms med fotknölarna. Om han tycker att kommunerna kan det här med fastigheter så dåligt borde alla fastigheter överföras från kommunal förvaltning till statlig förvaltning omedelbart!

Faktum är att skoltoalettsnusket är en svårare fråga än Fridolin gav uttryck för. Var det så enkelt som han tror skulle vi inte ha toalettproblem i skolorna.

Grundproblemet i skolorna är att det finns för få toaletter och för litet städning.
Vi kan inte bygga om alla skolor samtidigt och måste leva med en successiv renovering och nybyggnation. I nya skolor har Fridolins besserwisserrecept givetvis redan följts.

Kommunerna vet vad som behöver göras och gör det. Ingen kommun och inte heller staten kan bygga om alla skolor samtidigt.

Under tiden är det ett städningsproblem och i viss mån ett ordningsproblem. Jag besöker många skolor och ser till att alltid titta hur toaletterna ser ut. Jag ser att de flesta ser bra ut, i alla fall under förmiddagen. I slutet av dagen kan det ligga papper överallt plus annat som gör att vi har det vi kallar toalettsnusk. Det hade behövts städning under dagen och ordningsammare elever. Jag vill också poängtera att toaletterna i de flesta skolorna inte alls är snuskiga.


Kommunerna vet vad som behöver göras. Om Miljöpartiet anser att kommunerna inte har den kunskapsnivån borde staten utnyttja sin rätt att tvångsförvalta omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar