29 december 2010

Nya nyhetskanaler kräver nya regler om ansvar

Wikileaks är en ny nyhetskälla. Men det är verkligen inte acceptabelt om viktiga händelser förhindras eller försvåras på grund av publiceringen av hemliga dokument. I värsta fall kan människor komma till skada. Personerna bakom Wikileaks borde känna ett stort ansvar i valet av vad som publiceras. Bristande ansvar kan inte förlåtas. Jag förstår att de som skrivit dokument som är tänkta att vara hemliga är upprörda. Diplomaterna måste nu anpassa sitt arbete till nya tider och fundera på hur de förmedlar och arkiverar sina erfarenheter.

Jag tror att dokumenten hade blivit kända ändå. Samma personer som släppt dem till Wikileaks hade förmodligen släppt dem till någon nyhetskanal. Skillnaden hade då varit att något medium hade haft ensamrätt att välja och vraka och ingen hade kunnat kontrollera vad de publicerade. Jag kan inte låta bli att tänka på Watergate och andra fall där någon läckt hemlig information därför att de trott att världen behöver veta vad som försiggår.

Det är inte mediet som sådant som är problemet utan bristen på ansvar inför vad man gör. Att ha ansvariga utgivare som kan fällas i domstol är en bra sak och samma ansvar måste belasta alla informationskanaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar