02 december 2014

Regeringskris är ett nog ett faktum

Sju partiledare sitter i möte inför budgetomröstningen i riksdagen imorgon. Ansvaret bärs av den sittande regeringen, i praktiken av Stefan Löfven. Det fungerar inte att kasta över ansvaret till oppositionen.

Däremot har sju partier var för sig kommit fram till att man inte vill föra en politik som bidrar till att förstöra eller avsluta livet för människor som kommer från krigszoner. Menar partierna allvar med detta, vilket jag tror de gör, behöver de gemensamt diskutera hur läget skall klaras ut.

Det rimliga är att nuvarande regering avgår och att Stefan Löfven bildar en ny regering med enbart socialdemokrater, eftersom det är största partiet i riksdagen, och gör upp med en majoritet om en politik som inte stoppar utvecklingen i Sverige. Nog måste de flest ändå oroas av miljöpartiets antitillväxtkrav?

Den nu framlagda budgeten och regeringsprogrammet skulle medföra ett mindre antal jobb och en stagnation i den ekonomiska utvecklingen. Löfven borde kunna få till stånd en bred uppgörelse som garanterar utvecklingen av infrastrukturen och företagens fortsatta vilja att investera i Sverige. Båda är hotade just idag. Båda behövs för en bra utveckling av sysselsättningen. Dessutom behöver människor disponibla inkomster för att håll konsumtionen uppe. Jobben är grunden för en bra välfärd.

Bollen ligger hos Löfven. Skall han klara detta kan han inte lägga över ansvaret på andra, vilket jag tycker att han varit litet för pigg på att göra. Däremot finns nog en gemensam vilja att finna en utväg som är bra för Sverige. Det kan bli OK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar