28 december 2014

Landet får inte styras av ett parti som har 13% av rösterna

Små partier har alltid fått ett större genomslag för sin politik än  deras röstetal skulle ge dem. I samarbeten för att skapa en majoritet är alla beroende av varandra och stora partier måste dela med sig av sin andel till de minsta partierna. Annars ser småpartierna ingen mening med att dela ansvaret för makten. Historiskt har rena stödpartier förlorat väljare i kommande val.

Kraven blir störst när ett parti befinner sig i rollen som vågmästare. Så var det när Miljöpartiet var nytt och ännu inte fastförankrat på den socialistiska sidan. Det blev dyrt för skattebetalarna när båda blocken  skulle locka till sig MP som bundsförvant.

Idag har jag hört att åtminstone en sverigedemokrat tror att politikerföraktet ökar på grund av decemberöverenskommelsen. Det visar tydligt hur Sverigedemokraterna har tänkt att de med 13% av väljarna bakom sig skall diktera villkoren, fast det finns koalitioner och samarbeten som representerar långt fler väljare

Sverigedemokraterna inser nu kanske att deras taktik att få större genomslag än väljarna givit dem gått om intet. I nästa val vet väljarna att en röst på SD visserligen är en röst som uttrycker missnöje men den kommer inte att påverka hur Sverige skall styras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar