18 juni 2014

MP får 1,5 mnkr att bli 23 mnkr

Det är lätt att få pengar att räcka långt när man är i opposition.

Idag har MP i Uppsala fått 1,5 mnkr att täcka ett underskott på 23 mnkr i en nämnd (som omsätter 1,1 mdr kronor).

Nämnden ifråga hade ett stort underskott förra året beroende på ökade volymer. Nämnden beslutade vilka åtgärder som behövdes för att anpassa verksamheten till den nya budgeten. Halva underskottet kunde tas genom effektivisering och hälften täcktes med ökade kommunbidrag. Nämnden är på god väg men det har inte gått fullt så fort som den hade hoppats. Förväntade underskottet är häften av förra årets men inte helt borta just detta år.

MP, som gillar detaljstyrning, har i sin budget för 2014 tillskjutit 5,8 mnkr mer än alliansen, varav det mesta går till kvinnojourer, familjefridsarbete, ökat föreningsstöd och till en höjning av socialhandläggarnas löner. Det är inte på dessa områden underskottet har uppstått.

Endast 1,5 mnkr går till till sådant som skapat underskottet som prognostiserats till 23 mnkr.

Vidare vill MP att pengar skall omdisponeras till nämnden med underskott från någon annan nämnd men kan inte uppge vilken nämnd som skall avstå från verksamhet.

Ifall det hade funnits någon som hest verklighet bakom MP:s beskrivning av hur deras 1,5 mnkr skall täcka underskottet skulle jag verkligen lyssna. Men det är bara den vanliga viljan att alltid ha mer pengar till allt, trots att kommunens intäkter är desamma för både alliansen och oppositionen (undantag - V som höjer skatten).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar