19 augusti 2011

Delat utrymme och smågatsten

Ibland är det trafikkaos på delar av Dragarbrunnsgatan och Östra Ågatan. Alla trafikslag skall dela på utrymmet. Shared space är en idé som jag tror dåvarande vägverket lanserade för ganska många år sedan efter en holländsk modell. Gaturummet skall "inbjuda till mänsklig vistelse och rörelse i ett stadsrum för alla". Märkligt nog heter det inte shared space i engelsktalande länder.

Delad yta skall enligt konceptet öka trafiksäkerheten genom att alla är rädda (enl trafikverket:
När en situation känns osäker anser man att människor lockas att skärpa sin uppmärksamhet och färre trafikolyckor inträffar till följd av detta. Effekten kan också bero på minskad exponering om färre utsatta grupper av människor väljer att använda ytan.)

Jag delat inte grunduppfattningen, att bygga säkerhet på rädsla. Men när vi nu har delade ytor utan avskilda ytor för fotgängare behövs företräde för fotgängarna på dessa platser. Därför är det bra att gatu- och trafiknämnden beslutat att införa det.

Jag tycker lika illa om smågatsten på cykel- och promenadleder som jag alltid gjort. En del har under de senaste åren bytts ut vilket välkomnats av många. Det blir säkert fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar