28 augusti 2011

Ett stort steg mot godkända betyg för eleverna som det gått sämst för har tagits

I veckan beslutade barn- och ungdomsnämnden om en av de viktigaste satsningarna vi gjort. Under tiden alliansen styrt i Uppsala har resultaten förbättrats rejält, från en nivå kring 70% godkända betyg till 80%.

Men andelen som inte klarar gymnasiebehörighet har legat stilla runt 10% ända sedan statistiken började föras. Nu sjösätter vi ett program som skall ändra på detta. Tillsammans med vård och bildnings resursenhet har ett åtgärdspaket utformats. 4,7 mnkr avsätts under hösten för att komma igång med rivstart. Varje elev får en individuellt anpassad plan med målet att gymnasiebehörighet skall nås.

Generellt kan man säga att det handlar om elever som kommit till Sverige när de redan gått en stor del av skolan i ett annat land och inte kan svenska, elever med neuropsykiatriska diagnoser, elever med inlärningssvårigheter, elever med dyslexi eller dyskalyli i sådan grad att de har svårt att klara sig trots hjälpen som redan finns och elever med omfattande sociala problem.

Detta ligger mig oerhört varmt om hjärtat och ett av de allra viktigaste besluten barn- och ungdomsnämnden tagit genom åren. Alla elever måste få chansen att gå ut grundskolan med fullständiga betyg. Alla elever måste ges chansen att förverkliga sina livsdrömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar