13 juni 2011

Barns utanförskap viktigast att bryta

Två dagar och två kvällar debatterar vi inför beslut om budgeten och verksamheten för 2012. Jag förvånas en del över partiernas profilering så som jag uppfattar den.

Socialdemokraterna har definitivt släppt taget som ett parti som vill ta ett sammanhållet ansvar för Uppsala. I debatten dök man direkt ned i detaljfrågor. Kommunalrådet upprepade bland annat det som hon skrev i lokaltidningen - " I Uppsala lever i dag mer än vart tionde barn under fattiga förhållanden. Dessa siffror representerar barn som ständigt är hungriga". Igår kallade DN sossarnas vinkling av Rädda Barnens rapport om barnfattigdom för populisternas julafton. Enligt Rädda Barnens mätning har vi de två senaste åren haft den lägsta barnfattigdomen (enligt RBs definition) sedan mätningarna började år 1991. 1997, under socialdemokratiskt styre, var den högst (22,3%). De två senaste mätta åren var den mindre än hälften av 97-års rekordsiffra. Jag kan inte annat än hålla med DN.

Vi skall dock ta utanförskap hos barn på högsta allvar. Det kan gälla barn i familjer med höga inkomster och i familjer med låga inkomster. Det finns föräldrar som gör dåliga prioriteringar både vad gäller pengar och tid. Kommunen måste ibland kompensera för sådant som för de flesta känns naturligt att föräldrar hjälper sina barn med. Ibland är det inte möjligt för föräldrar att bidra så mycket som de skulle vilja. Mest utmärkande är att lågutbildade föräldrar inte alltid har tillräckliga kunskaper för att hjälpa sina barn med skolarbetet. Det måste vi tänka på i varje beslut vi tar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar