07 maj 2011

Tillväxtregionen Uppsala

Regionförbundet i Uppsala län är inne på sitt nionde verksamhetsår. Man kan säga att det tagit två mandatperioder att förfina formen men nu fungerar relationerna mot omvärlden och inbördes mellan medlemmarna utmärkt. Regionförbundets viktigaste uppgift är att lägga goda förutsättningar för tillväxten. Regionförbundet är länken mellan medlemmarna (kommunerna och landstinget) på ena sidan och regeringen och EU på den andra sidan. Många av uppgifterna är uppgifter som kommer från staten och EU och som tidigare sköttes av antingen länsstyrelsen eller av ett tidigare samverkansorgan, KUL (som jag tror kommer från kommuner, Uppsala län och landstinget).

Tillväxt är ett vitt begrepp och förutsätter bland annat god infrastruktur. Regionförbundet beslutar hur statsbidraget till infrastrukturen skall användas. Just nu är väg 288 och pendlarproblemen för SJ-resenärerna i fokus.

Tillväxtskapande arbete är också att ge utbildningsanordnare och näringsliv ett forum att träffas så att behoven och utbudet av utbildningar stämmer överens. Ytterligare ett exempel är att bidra till inkubatorsverksamhet. Nya företag med nya idéer under en startfas får stöd finansiellt och/eller med processer omkring så att företaget kan fokusera på utvecklingen av företaget. 

Ett projekt som många undrat över är framväxten av Dragon Gate i Älvkarleby. Svaret har vi ännu inte men jag har varit där och tittat som syns på bilden. Det väcker nyfikenhet om hur det kommer att bli när det är klart och känns väldigt kinesiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar