14 april 2011

SABO kongressar i Uddevalla

Jag är på SABO (Sveriges allmännyttiga bostadföretag)-kongress i Uddevalla. Kongressmajoriteten är framräknad på ett komplicerat sätt med grunden i mandatfördelningen i de kommunerna som har kommunala bostadföretag som är medlemmar i SABO. Stockholmsbolagen lämnade SABO för några år sedan med resultat att socialdemokraterna har ordförandeposten i SABO:s styrelse.

Ordföranden har hållit sitt anförande och jag kan inte annat än undra hur vi överlever i Sverige. Bostäderna är dåliga och finansieringen orättvis. Alliansregeringens skattelättnaderna gör ungdomar hemlösa och nybyggnationerna byggs av mögliga plywoodskivor. Mitt referat är tillspetsat men detta är känslan jag fick av anförandet. Hur skall vi orka gå vidare två dagar till? Givetvis går vi vidare med glatt humör och framtidstro därför att verkligheten inte alls ser ut så som jag upplever utmålades i anförandet.

Visst finns problem med byggandet som tycks fastcementerde just i Sverige sedan ett halvt sekel tillbaka. Vi behöver bara gå till grannländerna för att se en piggare bostadsmarknad. Men jag tror att nya lagen för kommunala bostadsbolag är en start mot en upplösning av trögheten i Sverige.

Hotellet är ett äventyr i sig. Det består av sex eller sju byggnader på olika höjder som är ihopbyggda. man går i labyrintliknande gångar och trappor upp och ned och så småningom uppenbarar sig flera  fina konferensutrymmen. God mat och fantastiska skaldjur i god bohuslänsk stil bjuds.

1 kommentar:

  1. Bra att Du bevakar SABO. Hyresbostäder i andra länder är ofta prissatta efter marknaden. Följden på dessa orter är att nyinflyttade nästa alltid får rag på en hyresrätt snabbt. Som sagt ransonering är ett problem. Man kanske skulle se efter hur Stockholms Moderater genom åren har reagerat angående fri hyresmarknad.. Det var ju på Östermalm som de äldre moderaterna (andra också förstås) bodde med låga hyreskostnader. Men pricipen med fri hyresmarknad borde tillämpas.

    SvaraRadera