08 augusti 2010

Inte elevens fel att skolan misslyckas motivera honom/henne

Kan föräldrars närvaro i klassrummet minska stökigheten hos elever? Kanske någon timme då och då. Men det är inte rimligt att föräldrar skall avstå från att arbeta därför att skolan inte kan motivera deras barn. Det är skolans ansvar att ge alla elever det stödet som de behöver. Det är skolans ansvar att undervisa så att alla elever kan ta till sig undervisningen.

Det finns flera anledningar varför en del stör undervisningen. Mycket vanligt är att eleven halkat efter redan för många år sedan och inte kan ta till sig undervisningen, tror jag. Då hittar han/hon på annat. En förvånansvärt stor andel elever anses ha något neuropsykiatrist hinder. Dessa elever klarar inte den undervisningsformen som vi oftast har idag. En del elever kan inte sitta still oberoende av vilka som är med i rummet.

Lösningen är dels att se varje elev som en individ och ge det stödet som behövs, dels att ha olika former av skolor. Den kommunala skolan är faktiskt ganska likriktad. Än så länge står friskolorna för större delen av pedagogiska alternativ.

Det är inte elevens fel om han/hon inte lyckas. Vi får aldrig skylla skolans misslyckande på eleven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar