05 oktober 2015

DDR-konsten i Uppsla skall få människor att längta bort

Kulturnämnden i Uppsala beslutade för några år sedan  att pryda vår blivande paradgata med konst som skulle "föra tankar, längtan och fantasier till andra städer"

Reultatet har blivit ett antal konstverk varav det första är på plats - ett kommunistmonument. Ja, på riktigt. Det är en kopia av ett konstverk från DDR. Vid första blicken ser man kommunistsymboliken.

Moderaterna var det enda partiet som reserverade sig mot iden att man skulle längta till andra städer när man vandrar i centrala Uppsala.

Jag var med på första mötet för ännu längre sedan när iden med en paradgata presenterades för politker i kommunen. Med paradgata menades inte att det var längs med den som paraderna skulle gå. Det skulle bli en gata som är vacker och som vi uppsalabor är stolta över. Gatan skulle visa upp det finaste vi har i gaturummet.

Då är det självklart att konsten skall anknyta till det bästa vi har. Hur kan kulturnämnden då välja ett motiv som manar till att man tänker på andra städer och längtar bort från Uppsala? Feltänkt på alla sätt.

Nu har kommunen påbörjat det som i stället blir marschgatan med kommunsitiska motiv. Och man hoppas att uppsalaborna och besökare skall längta till andra städer när man paraderar. Nästa konstverk skall visst bli turkisk kakel på en vägg.

Enligt uppgift tvingades konstnären i DDR som gjorde originalet att måla det. Detta har jag inte kunnat kontrollera.

Riktigt fånigt blev det när kulturkontoret anmälde en ledande politiker till säkerhetsavdelningen när han ironiserade över konstverket bland sina vänner på facebook. Uppenbarligen har kulturkontoret inte några höga tankar om W:s vänner. Någon tror på allvar att vi som är W:s vänner skulle göra åverkan på kommunistmonumentet efter vi läst ett inlägg på Facebook!

I DDR anmälde man också oliktänkande.

Det enda rätta  är att  tänka om och lyfta Uppsala värden  längs med paradgatan. Låt "paradgata" stå för det som avsågs från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar