22 mars 2015

De rödgröna i Uppsala ger skolan minst 75 mnkr mindre än de lovade i valet

Socialdemokraterna i Uppsala vill nog inte att väljarna skall upptäcka att de ger utbildning minst 75 miljoner kronor mindre än de lovade i valrörelsen. Om de inte lyckas dra ned energikostnaderna i skollokalerna redan i år ökar beloppet till en bra bit över 80 mnkr bara i år.

Därför försöker de kasta skulden på alliansen. Dels sprids "fakta" som inte alls är med sanningen överensstämmande. De ber om hjälp att sprida dessa felaktiga uppgifter på facebook. Det skiljer så mycket att de borde vara bekymrade över sina källors tillförlitlighet. Det har också sagts att de hade räknat med en (S)-budget i regeringen och att de då hade uppfyllt vallöftet. Agerandet känns närmast desperat.

Alliansens budget som regeringen följer ger skolan totalt för landet 350 mnkr mindre än (S)-budgeten. Om man tar bort anslag till myndigheter, vuxenutbildningen och sänkningen av maxtaxan (som inte ger mer pengar till kommunerna) innehåller budgeten nu 90 mnkr mindre än (S)-budgeten.

Dessa 90 mnkr skall delas mellan 290 kommuner. Uppsala hade kanske kunnat få 2%, hela 2 miljoner kronor! Utbildning inklusive förskolan har ett kommunbidrag på knappt 4 300 mnkr idag. Argumentet håller inte.

S, V och MP ger också utbildningssektorn 30 mnkr än alliansen. Alliansens budget för 2015 klubbades redan före valet och gällde fram till nya majoritetens neddragningar i december 2014.

Det är klart att en mindre budget kommer att leda till nedskärningar i verksamheten. Det tragiska är dock att de rödgröna i denna situation valt att lägga mer pengar på grundskolan och måste då göra ännu större nedskärningar i övriga skolformer - förskola, gymnasieskola och särskola. Jag undrar om deras väljare förstod att inget vallöfte skulle hållas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar