24 juli 2009

Litteraturstaden Uppsala sjuder

I en kulturdebattartikel i UNT skriver någon att kommunen är ointresserad av litteratur. Nollprioritet för litteraturen verkar vara budskapet. NOLLPRIORITERAD? Det är inget ord och inte heller en anklagelse som håller.

"Nytänk" från politikern vill han ha. Nytänkande mao. Uppsala sjuder av litterärt intresse men artikelförfattaren verkar kräva att det skall vara just politikerna som skall ordna allt. Han föreslår bl a en bokmässa. Jag föreslår att han pratar mee personen som ansvarade för Stockholmsregionens försök att ordna bokmässa. Hon bor i Uppsala och kan berätta att det minnsann inte bara är att komma med idéer.

Jag undrar om han tagit del av skolans arbete de senaste åren att intressera barn för läsning, bl a genom att lära dem att läsa och förstå. Det är något som skolorna slutade med under det årtiondet som artikelförfattaren lyfter som föredöme.

Inget blir bättre om man bara kräver att andra skall göra och betala. Det förstår föfattaren eftersom han inleder med att hans artikel är meningslös. Att bara kräva blir meningslöst men att göra kan vara startskottet för något nytt. Inom kulturen har det hänt oerhört mycket i Uppsala under senare år och politiken står för en ansenlig del.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet Cecilia!
    Är i linje med partiets idéer.
    Men det vore intressant att få klart för sig vad som förvandlats till avgifter i stället för att hämtas ur kommunal och statsskatterna.Läste om demensboendet och olika kostnader för TV i dagrummet. 4400:- per år låter konstigt. Möjligen har fler kanaler beslutats för att personalen skall ha sysselsättning.

    SvaraRadera