11 september 2014

Kommunala musikskolan i Uppsala hör till landets bästa

Eleverna i kommunala musikskolan i Uppsala går kvar nästan dubbelt så lång tid som i andra kommuner och många fortsätter med musik som yrke.
 
Vi moderater backar inte från vårt krav att dagens högkvalitativa verksamhet skall utgöra grunden även i fortsättningen. Musikskolan skall kunna fungera som förberedande för fortsatt musikutbildning. Det innebär exempelvis fortsatt individuellt spel på alla symfoniska instrument.
 
Det kostar en hel del att hålla den höga kvaliteten som kommunala musikskolan har. Att spela harpa eller oboe kostar nästan dubbelt så mycket som att spela gitarr eller blockflöjt. Men vi vill ha kvar bredden! Det har socialdemokraterna kallat den ”borgerliga passiviteten och oviljan att vidareutveckla musikskolan” och vår inställning beskrivs som ”oförståelig och kulturfientlig”.
 
Tack vare en lyckosam upphandling kan vi höja elevantalet i musikskolorna från 2000 till 3000 elever. Tilläggsuppdraget gick till en av de tre musikskolorna som redan är etablerade i Uppsala. Socialdemokraternas ryggmärgsreflex att säga nej till upphandling byttes visserligen senare till ett ja, men hade de fått bestämma hade större delen av dessa tusen nya eleverna inte fått börja spela.
 
Socialdemokraterna har länge velat omvandla musikskolan till en kulturskola. De vill göra andra prioriteringar. Vi ser att hela grunden för den kvalitativa undervisningen som kännetecknar Uppsalas musikskolor är hotad. Mångfalden som idag finns skall in i en enda kommunalt styrd kulturskola. Vi får då mindre för pengarna och ett mer politikerstyrt kulturutbud för unga.

Nya moderaterna värnar kvalitet och mångfald i utbudet av kultur för unga som ger  bättre verksamhet än en koncentration till en kommunal aktör. Moderaterna stödjer organisationer som har ett varierat utbud i olika delar av kommunen vid sidan av det rent kommunala utbudet.Vi får också mer för pengarna. Det gynnar uppsalaborna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar