26 mars 2012

Det går inte alltid att bygga någon annanstans

Ett steg mot nya attraktiva bostäder och ett steg mot ett helt nytt attraktivt område med handel, bostäder och attraktioner har tagits idag av Uppsalas kommunfullmäktige. Tyvärr finns det gott om bakåtsträvare i församlingen, så pass många att båda ärendens har minoritetsåterremitterats och de slutgiltigta besluten försenas en månad.

Seminarieparken har varit en stängd park som några få uppsalabor hittat bakom det höga stängslet. Marken är privatägd och ägaren vill bygga bostäder som kommunen så väl behöver. Bostäderna kommer att avskiljas från den gröna ytan som öpnnas för alla uppsalabor. Byggbolaget bygger en vacker park åt uppsalaborna. För första gången någonsin faktiskt blir seminarieparken allmänhetens park.

Det finns fler parker i staden som kantas av bostäder och det fungerar utmärkt.

Den fördjupade översiktsplanen för Storvreta blir ett lyft för de norra bostadsområddena. Förutom en viktig ökning i besöksnäringen kommer Fullerö park att ge många många nya jobb och nya bostäder.

Politiker måste ha visionen klar för sig om vi skall ha tillväxt. Det går inte att säga nej hela tiden och att säga att man skall bygga någon annanstans. Uppsala behöver alla bostäderna!

1 kommentar:

  1. När jag gick på Fyrisskolan, alltså för en evighet sedan, mins jag att vi brukade gå till seminariet och spela fotboll eller rugby på gräsplanen bakom den stora granhäcken. Det fanns en pool vid omklädningsrummen.

    Fruktträden, arkitekturen, och gräset gav en känsla av ett äldre Uppsala. Som en ljum vind från en bättre tid innan allt nödvändigtvis skulle vara fult och funktionellt.

    Det är nog bra att seminarieparken öppnas upp. Tråkigare gräsplanen försvinner och stora hus skuggar träden. Ännu tråkigare att husen inte följer den ursprungliga romantiska stilen utan blir de vanliga själlösa skokartongerna.

    Ägarens vilja måste naturligtvis respekteras, men politikerna måste se till långsiktigheten. Ägaren kommer inte att bo kvar när de nya husen är klara. De som byggde miljonprojekten avsåg aldrig att själva bo där.

    SvaraRadera