17 juni 2010

Hur naivt får ett kommunalråd vara?

Efter 12 år som (S)-kommunalråd känner ett av dem inte till att vi har ordninsgregler och tillämpningar i Uppsala. Samma råd känner inte heller till att partierna träffas inför varje valrörelse för att komma överens om hur det offentliga rummet skall utnyttjas i valrörelsen. Rådet kallade Uppsalas tillämpningsregler för icke-regler som bestämdes före allas vår tid. Borde man inte veta att samrådet sker varje valår, även så detta år?

(S) vill, utan att prata med andra partier, ges exlusiv rätt att affischera såsom partiet ensamt bestämmer. Kommunalrådet sade att demokratin och yttrandefriheten stryps om partierna inte får sätta upp vilka affischer man vill när och var man vill. Jag förstod inte om det bara var socialdemokraterna som skulle få affischera som de själva vill. Men den enda rättvisa slutsatsen måste vara att alla som vill skall få affischera var, när och hur de vill. Vi talar ju om demokrati och yttrandefrihet. Uppsala skulle se bra annorlunda ut med nya, gamla, trasiga och smutsiga affischer litet överallt.

Det var patetiskt att se kommunalrådet stå i talarstolen hållandes ett plakat med en valaffisch. Alla har hittills avstått från propaganda i kommunfullmäktigesalen men arbetsmetoderna hos socialdemokraterna har förändrats på nästan varje punkt. En sak är klar - avtal är inget (S) bryr sig om längre vare sig det gäller avtal med näringslivet, idrottsröreslen, andra partier eller ens kommunens ordningsstadga (dvs icke-reglerna enligt (S)-rådet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar